Artiklar

2019-12-04
     
En annorlunda julaftonstradition som fyller 45 år
 
 

Nacka hyllas med tal, sång och musik m.m. julafton 2019

På julafton är det återigen dags att hylla fotbollslegenden Lennart ”Nacka” Skoglund - en av svensk fotbolls största lirare genom alla tider. ”Nacka” föddes på julafton 1929 och avled den 8 juli 1975, blott 45 år gammal.

Sedan julen 1975 har ”Nacka” hyllats med en minnesstund på sin ”egen mammas gata”, utanför porten på Katarina Bangata 42, där han växte upp. Initiativtagare till minnesstunden var tecknaren och ”Nackas” barndomskompis Börje Dorch. Alla ”Nackas vänner” är alltid välkomna att fira ”Nacka” På julafton är det 45:a året i rad som vännerna firar ”Nackas” födelsedag. Han skulle då ha fyllt 90 år.

Börje Dorch svarade för hyllningstalet till ”Nacka” fram till år 2004, då Börje avled. Därefter tog skådespelaren Uffe Larsson och Tommie Hansson över ansvaret för firandet. Uffe avled 2009 och sen dess är det Tommie Hansson som är ansvarig för firandet. Söderprofilen och sportjournalisten Claes G Bengtsson håller i gång ”Nackasnacket” och årets tema är " Nackas bästa matcher. Nacka blev Stockholms främsta manlige fotbollsspelare genom tiderna utsedd av P4 Radio Stockholms lyssnare och en expertjury under våren2017.

Men det blir inte bara ”Nacka-snack”. Sångaren Eddie Oliva kommer att framföra ”Nacka” Skoglunds italienska och svenska favoritsånger. Spelmannen och fd hockeyspelaren i Hammarby Åke Hellman kommer med sitt dragspel samt en nyskriven låt om Nacka.

Bertil Englund sjunger White Christmas

Nackas son Peter Sonego och bror Karl-Evert ”Y” Skoglund kommer att närvara.

 Ikonen Kenta Ohlsson som spelade med Nacka i Hammarby kommer också.

Kom och fira Nackas 90 årsdag tillsammans med flera hundra andra Nackavänner och fotbollsfan.

Tid: Julafton 10.00 Plats: Katarina Bangata 42 Södermalm.

För mer info Tommie Hansson Nackas vänner 

Besök Nackas vänner på Facebook

 

 
Missa inte Tomtens minneslucka på julafton för då handlar det om Nacka
En fattig grabb på Söder, som vann guld och ära, tjänade miljoner och levde lycklig ändå tills? nej riktigt som i sagan slutade inte hans liv
Tomtens minnesluckor är en julkalender för vuxna i 24 avsnitt där Tom Alandh återvänder till människorna och platserna han följt genom åren. Varje avsnitt och lucka har minst en längre dokumentärfilm bakom sig.
 
Några bilder från firandet 2018!
Bertil Englund sjunger White Christmas
 
Eddie Oliva sjunger en av Nackas italienska favoritsånger,
'Giorni Dell'Arcobaleno' 'Regnbågens dagar', klicka för att lyssna!
Classe berättar om Nacka Skoglund

    

En stor skara Nacka-vänner på julafton