Artiklar

2016-10-16
 

Stig "Vadstena" Gustafsson var länge Sveriges äldsta levande allsvenska spelare.
Han avled på sin 98-årsdag den 5 okt 2016
.

(På bild med sonen Leo för några dagar sedan)

   

 

Han var med i IFK Norrköpings första Guldlag 1943 men spelade inte tillräckligt  många matcher (6) för att tilldelas en guldmedalj.

Det talas ofta om att Stig lämnade IFK redan 1943 för att konkurrensen om anfallspositionerna från Sven Persson och bröderna Nordahl var för svår. Det är en sanning med stor modifikation!

Andra världskriget pågick och Stig som var befälsutbildad  hade svårt att få permission. De flesta andra spelarna var soldater och därför lättare att byta ut. Stig låg vid flera tillfällen i beredskap långa tider i norra Sverige, i bl. a. Haparanda och vid Treriksröset. Under ett år, 1943, tjänstgjorde han 121 dagar!

I vår idrottshistoria är detta ett överhoppat kapitel. Många duktiga idrottsmän fick inte möjlighet att göra sig själva rättvisa på grund av kriget.

Det var inte många idrottsmän som likt Gunder Hägg utnyttjades politiskt i propagandasyfte. Som när han 1943 skickades till USA för en turné. Väl där segrade han i sju av åtta tävlingar efter att ha tillbringat två veckor på ett lastfartyg.

Stig hade inte möjlighet att medverka i alla matcher men Nalle Halldén som värvade Stig från Vadstena GIF 1941 beklagade att Stig lämnade IFK för spel i IK Sleipner, i div II (den näst högsta serien). Nalle ansåg att Stig hade haft stora möjligheter att konkurrera om en plats i anfallet hos de nya svenska mästarna.

Det visar inte minst hans stora målfabrikation senare i Sleipner. Under sina två första säsonger i IK Sleipner, 1943-45, var Stig, enligt tidningsreferat, genomgående bästa spelare trots att Nils Liedholm också fanns med i laget.

Han blev också framgångsrik tränare för IK Sleipner under åren 1953-56. Säsongen 1953/54 kom Sleipner på andra plats efter Halmstads BK i div II.

Stig hade också en lång och framgångsrik karriär som bandy- och ishockeyspelare.

Han var känd för sin träningsvillighet, han tränade varje dag, sommar som vinter. Det var inte så vanligt vid den här tiden.

HANS PERSONLIGA LIV

Stig började som skräddarlärling direkt efter skolan, utbildade sig först till skräddare och sedan till polis och arbetade som polis under några år.

Han skaffade sig också en gedigen militärutbildning vid I 4 i Linköping och avancerade  till sergeant.

Hans breda erfarenhet kom, tillsammans med hans ledaregenskaper, väl till pass när han sedan blev verkmästare på Kriminalvårdanstalten i Norrköping 1952, ett arbete som han fortsatte med fram till sin pension 1983.

Stig Gustafsson hade, ända fram till sin död, ett osvikligt minne och från sitt äldreboende i Norrköping följde han både svensk och internationell fotboll på tv.

KURIOSA

Under Stig Gustafssons  ledning på Kriminalvårdsanstalten i Norrköping sydde man uniformer till bl a FN trupper och Telia. Bland dem som utförde det arbetet fanns många kända grovt kriminella.

I slutet på 1970-talet fanns en italienare intagen på anstalten för grovt narkotikabrott. Hans stora idol var Gunnar Nordahl. Stig ordnade så att Gunnar kom på regelbundna besök till honom på anstalten. Under några år ordnade italienaren, som också var en duktig konstnär, Gunnars klippböcker! Italienarens pappa var FC Milans läkare under 1960-talet.

Det hände också att spelare från IFK Norrköping kom på besök för att spela fotboll mot ett lag av intagna. Eine Fredriksson som var en av IFKs framstående spelare fick till och med ett LEJDEBREV, ett intyg om att slippa få inbrott. Det lejdebrevet finns fortfarande kvar i hans sommarstuga i Karlsborg och något inbrott har heller inte ägt rum!

mer om Stig Gustafsson hittar du på min hemsida

TOMAS JUNGLANDER

2016-10-05

 
  IK Sleipner 1943, Stig 4:a från vänster