En fotbollsspelare och gentleman har gått ur tiden. Han räknas som en av Sveriges bästa försvarsspelare genom tiderna. Han personifierade spelaren med nr 5 på ryggen. Mittbacken som hade den egna planhalvan som sitt ansvarsområde.

Vi känner honom för hans eleganta spelstil, glidtacklingar, säkra huvudspel och inte minst för hans blick för spelet som ofta gjorde honom outstanding på planen. Han var den självklara ledaren och lagkaptenen i såväl klubblaget som i landslaget.

Han var Norrköping trogen genom hela livet och representerade inte någon annan klubb än IFK Norrköping. Han spelade över 600 matcher för IFK, fler än någon annan. Under hans 16 säsonger i Allsvenskan kom Norrköping på medaljplats tretton gånger och blev svenska mästare sex gånger. Han var också en framstående ishockeyspelare.

När vi studerar viktiga landskamper mellan 1955 och 1965 kan vi se att Sverige i regel undvek förluster när Bajdoff spelade medan vi förlorade när han saknades – som i VM-finalen 1958 och i de katastrofala förlusterna mot Schweiz i VM kvalet 1961.

Så sent som 1963, när Sverige var bäst i Europa, var Bajdoff som 35-åring en av världens bästa mittbackar. Han neutraliserade storheter som Pelé, Garrincha, Raymond Kopa, Puskas, Di Stefano, Eusebio och Bobby Charlton.

Det fanns en trygghet och en aura kring Bajdoff. Vi som var unga såg det. Det var därför som så många av oss såg upp till honom och försökte efterlikna honom. Jag tänker bland annat på den person som senare tog efternamnet Bajdoff och på den person som ansågs vara hälften så bra och därför kallades för ”Doff”.

Åke arbetade under många år inom nuvarande Telia med att installera telefonsystem. Genom sin yrkesskicklighet och känsla för service var han mycket uppskattad av sina kunder. Jag tänker inte minst på tjänstemannen i en kommun som apropå de största personligheter han mött nämnde påven, kungen och Åke ”Bajdoff” Johansson.

Jag kommer att minnas Åke som en gentleman i ordets sannaste och bästa bemärkelse.

Fotnot: Åke ”Bajdoff” Johanssons dödsannons var införd i NT den 31 december.