Artiklar

2018-05-04
 
       
 

VM-jubiléum vid Nackas staty den 8 juni

 

 

 

Inbjudan till att fira 60-årsdagen av första VM-matchen 1958

I år är det 60 år sen VM i fotboll för herrar ägde rum i Sverige. Invigningsmatchen spelades mellan Sverige och Mexiko på dåvarande Råsunda Stadion söndagen den 8 juni 1958 med avspark kl. 14.00.

Detta jubiléum är vi flera som vill uppmärksamma. Föreningen SFS, Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, Sällskapet SHV, Hammarby-Veteranerna och föreningen ”Nackas vänner” kommer därför att anordna en jubiléumsträff fredagen den 8 juni med start kl. 14.00 vid Nacka Skoglunds staty på Nackas Torg på Södermalm till minne av VM 1958.  ”Nacka” Skoglund var en av de stora profilerna VM-sommaren 1958. Genom sina insatser bidrog han i högsta grad till att Sverige avancerade ända till final mot Brasilien, han utsågs till världens bäste vänsterytter och hans insjungning av Stikkan Andersons melodi ”Vi hänger me” blev 1958 års stora slagdänga.

Gäster på jubiléumsdagen blir bl a Bengt Ågren, som var med i VM:s organisationskommitté 1958, spelaren Owe Ohlsson, som var med i den svenska 22-mannatruppen, förhoppningsvis också TV-journalisten Bo Hansson, som arbetade på Idrottsbladet 1958, samt författaren Arne Norlin, som skrivit boken ”När folkhemmet fick fotbolls-VM”. Det blir också musik och självfallet kommer flera fotbollsprofiler att närvara för att snacka om VM 1958. Sverige och Mexiko spelar även i årets VM i Ryssland i samma grupp. Detta har uppmärksammats av mexikansk TV, som den 1 maj var vid Nackas staty och intervjuade Bengt Ågren, Owe Ohlsson, Bo Hansson samt SFS:s hedersordförande Classe Bengtsson. Räkna med mer Sverige-Mexiko-snack den 8 juni vid Nackas staty!  

Välkomna!

 

Matchprogrammet, klicka för att se en större bild

 
 

Karta